ORLEN BIZNESTANK – KARTA RABATOWA

Zniżki dla członków Związku na stacjach Orlen i Bliska przy zakupie paliw i artykułów w Stop Cafe. Czytaj dalej »

Obniżyliśmy wiek emerytalny. Teraz czas na „Emerytury za staż”

Komisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o skorzystaniu z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych. Czytaj dalej »

Historia naszej organizacji związkowej

Spisana na podstawie notatek prowadzonych przez Kolegę Maksymiliana Bastę. Czytaj dalej »

POSIEDZENIE ZARZĄDU REGIONU GORZOWSKIEJ SOLIDARNOŚCI

Polityka klimatyczna, posiedzenie Komisji Krajowej, sytuacja w zakładach pracy, udział w manifestacjach to tylko niektóre tematy poruszane podczas kolejnego posiedzenia Zarządu Regionu Gorzowskiej Solidarności.

Holiday Park & Resort vouchery na pobyty wypoczynkowe z rabatem do 76%

Ze względu na bardzo duże zainteresowanie ofertą i prośby ze strony Członków NSZZ Solidarność Regionu Gorzowskiego wznawiamy możliwość zakupu voucherów pobytowych w Holiday Park & Resort.
W związku z tym, macie Państwo możliwość zakupu voucherów na 6-dniowe pobyty (5 nocy) w 6-ciu nadmorskich rodzinnych ośrodkach (Rowy, Pobierowo, Mielno, Ustronie Morskie, Niechorze, Grzybowo) oraz górskim resorcie Holiday Park & Resort Uzdrowisko Cieplice Zdrój z dużym rabatem, aż do 76%. Vouchery są bezimienne, jest zatem możliwość zakupu również dla Państwa rodzin.
Vouchery są do wykorzystania w przeciągu do 5 lat od momentu zakupu, z gwarancją niezmienności ceny!

Stanowisko Prezydium Komisji Międzyzakładowej

Prezydium Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej w dniu dzisiejszym (12.03.2024 r.) przyjęło stanowisko ws. redukcji zatrudnienia w Poczcie Polskiej SA. Stanowisko zostało przekazane do Zarządu Poczty Polskiej SA, Rady Nadzorczej PP SA, Ministra Aktywów Państwowych oraz Piotra Dudy Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

List do p.o. Prezesa Zarządu Poczty Polskiej SA

Po publikacjach medialnych dotyczących przyjęcia przez Zarząd Poczty Polskiej uchwały zmieniającej emisje znaczków i kartek pocztowych z nadrukowanym znakiem opłaty.

KOMUNIKAT Z DNIA 22 LUTY 2024

W środę 21 lutego 2024 roku w siedzibie spółki odbyło się spotkanie organizacji reprezentatywnych z p.o. Prezesa Poczty Polskiej Panem Sebastianem Mikoszem. W spotkaniu z ramienia naszej organizacji uczestniczył zespół negocjacyjny w składzie: Marcin Gallo, Wiesław Królikowski, Bogumił Nowicki, Witold Paluszak, Sławomir Steltmann i Janusz Szabowski.

Wyższy odpis na ZFŚS w 2024 roku

Wysokość odpisu na ZFŚS w 2024 r. na jednego pracownika to 2417,14 zł., jest to wzrost w stosunku do II półrocza 2023 r. o 502,80 zł.

Michał Ossowski: Odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych wzrasta, a OPZZ znowu swoje

Przyzwyczajam się już pomału do tego, że jeśli do polskiego prawa wprowadzone zostaje dobre, propracownicze rozwiązanie, to OPZZ prędzej czy później odtrąbi to jako swój sukces.

Zmiany w Zarządzie Poczty Polskiej

15 lutego 2024 r. decyzją Rady Nadzorczej Poczty Polskiej odwołano z pełnionych funkcji prezesa Krzysztofa Falkowskiego oraz wiceprezesa Wiesława Włodka. Ponadto rezygnację złożył wiceprezes Maciej Biernat. Równocześnie Rada Nadzorcza Spółki oddelegowała członka RN Sebastiana Mikosza do pełnienia obowiązków prezesa Zarządu Poczty Polskiej.

INFORMACJA PRZEWODNICZĄCEGO RADY KRAJOWEGO SEKRETARIATU ŁĄCZNOŚCI

12 lutego 2024 roku doszło do spotkania Pana Jacka Bartmińskiego, Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych z przedstawicielami Krajowej Rady Sekretariatu Łączności NSZZ Solidarność. Radę Sekretariatu Łączności reprezentowali przewodniczący Wiesław Królikowski oraz wiceprzewodniczący: Marcin Gallo i Bogumił Nowicki.

Odpowiedź Komisji Europejskiej na wniosek Uni Global UNION Europa

Na wniosek Rady Krajowego Sekretariatu Łączności NSZZ Solidarność Oliver Roethig, Sekretarz Regionalny Uni Europe wystąpił do Komisarz Vestager z ponagleniem dotyczącym oczekującej decyzji w sprawie rekompensaty za finansowanie kosztu netto powszechnego obowiązku pocztowego w Poczcie Polskiej SA.
Poniżej publikujemy odpowiedź.