Mamy już ponad 1,8 miliona odsłon naszej strony internetowej!! Zobacz w zakładce: Menu - Statystyka.

Rozmowy w sprawie wzrostu wynagrodzen

Wysłano dnia 18-09-2017 o godz. 12:16:04 przez admin
Koleżanki i Koledzy,
przekazuję aktualną informację o rozmowach o podwyżce wynagrodzeń, które mieliśmy rozpocząć, czy też wznowić w pierwszej połowie września. Pracodawca wreszcie przekazał nam formalne dane o swoich planach w tej kwestii.

Złym objawem jest opóźnienie terminu rozpoczęcia. Intryguje również propozycja pracodawcy włączenia do rozmów innych związków zawodowych. Dotychczasowe  nasze doświadczenia współpracy dużych grup związkowych nie są najlepsze. Mamy choćby bolesne dla pracowników PP wspomnienie, gdy działanie niektórych związków zawodowych dało poprzedniemu zarządowi PP pretekst do wypowiedzenia układu zbiorowego pracy. Trudno powiedzieć, czy wynikało to z ich niefrasobliwości, czy było umówione w  sprytnym planie z ówczesnym pracodawcą. Istnieje też tendencja do podpinania się do uzysków naszego Związku w rozmowach, przy minimalnym wkładzie własnym, stąd wielu członków "Solidarności" podchodzi z rezerwą do  wspólnotowych pomysłów.
"Solidarność" jednak, jako twórca pluralizmu związkowego w Polsce ma szczególne zadania w jego obronie. Oczywiste więc jest, że nie możemy protestować, jeżeli pracodawca chce rozmawiać w istotnych sprawach pracowniczych z możliwie szeroką grupą związków,  skoro one wyrażą taką chęć. Wiadomo, że alternatywą dla braku rozmów jest wyjście na ulicę, a tam nie osiąga się porozumienia. Mam nadzieję, że mimo początkowego opóźnienia rozmowy potoczą się sprawnie i będą efektywne.

Bogumił Nowicki

Pokrewne

Oceny

Wynik głosowania: 0
Głosów: 0

Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły

Opcje

Aktualności związane z tematem

Solidarność

"Rozmowy w sprawie wzrostu wynagrodzen" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Kalendarz

<< Grudzień 2017 >>

P W Ś C P S N

Czy w Twoim miejscu pracy (czytaj: PP SA) stosowany jest wobec Ciebie mobbing?

Tak
Nie
Nie wiem co to jest mobbing

Wyniki | Ankiety