Mamy już ponad 1,8 miliona odsłon naszej strony internetowej!! Zobacz w zakładce: Menu - Statystyka.

Bez porozumienia w sprawie podwyzek wynagrodzen

Wysłano dnia 23-11-2017 o godz. 13:40:44 przez admin
Informuję, że wczoraj odbyło się spotkanie organizacji reprezentatywnych z pracodawcą w sprawie realizacji zapisu §1. p.5 porozumienia z dnia 23 maja br. w sprawie wzrostu wynagrodzeń zasadniczych dla pracowników Poczty Polskiej objętych zakładowym układem zbiorowym pracy.
Przypominam, że w wyniku tego porozumienia płace zasadnicze wzrosły od 1 czerwca o 150 zł.

"Solidarność" oczekiwała realizacji drugiej części naszego postulatu w połowie wykonanego powyższym porozumieniem i wzrostu wynagrodzeń zasadniczych jeszcze w 2017 r. Zarząd nie przedstawił propozycji odpowiadającej na nasz wniosek.
Pracodawca wystąpił z propozycją jednorazowej wypłaty pieniężnej w grudniu dla pracowników oraz z propozycją wzrostu wynagrodzeń od 1 stycznia 2018 dla wybranych grup zawodowych i regionów. Propozycja została uznana przez obie strony związkowe za zbyt niską, zdecydowanie odbiegającą od oczekiwań naszych i pracowników PP.
Z tych względów podpisanie porozumienia w dniu wczorajszym okazało się niemożliwe.

Pracodawca opublikował na ten temat następujący komunikat:
 "Pracodawca przedstawił propozycję, zgodnie z którą Pracownicy eksploatacji do dn. 10 grudnia br. mogliby otrzymać jednorazowe świadczenie świąteczne.
Jednocześnie Pracodawca zaproponował pulę środków, które od 1 stycznia 2018 roku zostałyby przeznaczone na kolejne podwyżki dla Pracowników. Strony nie zawarły porozumienia. Pracodawca jest gotowy do dalszych rozmów."

W tej sytuacji Prezydium KM podjęło decyzję o zwołaniu posiedzenia Komisji Międzyzakładowej 4 grudnia br., oraz zawnioskowało o pilne spotkanie Rady Krajowego Sekretariatu Łączności NSZZ Solidarność z Ministrem Infrastruktury, Właścicielem PP SA.

Przewodniczący KM
Bogumił Nowicki

Pokrewne

· Więcej o Poczta Polska S.A.
· Napisane przez admin

Najczęściej czytany artykuł o Poczta Polska S.A.:
List od Prezesa

Oceny

Wynik głosowania: 0
Głosów: 0

Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły

Opcje

Aktualności związane z tematem

Solidarność

"Bez porozumienia w sprawie podwyzek wynagrodzen" | Logowanie/Założenie konta | 0 komentarze
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Kalendarz

<< Grudzień 2017 >>

P W Ś C P S N

Czy w Twoim miejscu pracy (czytaj: PP SA) stosowany jest wobec Ciebie mobbing?

Tak
Nie
Nie wiem co to jest mobbing

Wyniki | Ankiety